Kan det svare sig at vælge en varmepumpe?

07 February 2023 Anders Hansen
image

Beslutningen om at skifte fra dit nuværende varmesystem til en varmepumpe er en beslutning, som du ikke bør tage let på. Varmepumper giver unikke fordele, men de er måske ikke det bedste valg i alle situationer. For at hjælpe dig med at træffe en informeret beslutning, skal vi se på, hvornår det giver mening at vælge en varmepumpe i forhold til, hvad du i øjeblikket bruger som opvarmningskilde i hjemmet.

Hvis du har elektrisk modstandsvarme (sokkel- eller vægpanelvarme), kan en varmepumpe give betydelige besparelser på dine energiregninger og samtidig give bedre komfort i koldere vejr. Elektrisk modstandsvarme er ineffektiv og urimeligt dyrt sammenlignet med andre mulige kilder, så skift til en mere effektiv varmepumpe vil ofte give et stort afkast af investeringen over tid.

Hvis du bruger en ovn til opvarmning af dit hjem, afhænger det af udstyrets type og alder. Hvis du har en ældre ovn med lav effektivitet, kan det give mening at skifte til en varmepumpe, da de er meget mere effektive end naturgasovne. Men hvis din nuværende ovn er relativt ny og har en høj effektivitet (90 %), er det måske ikke udgiften værd at udskifte den med en varmepumpe, da det vil tage mange år at tjene besparelserne ind igen.

Varmepumpe

Du bør overgå til en varmepumpe

Oliefyr er betydeligt mindre effektive end naturgas- eller elvarmeovne og giver kun få komfort-/kontrolfunktioner. I dette tilfælde kan et skift til en varmepumpe give større energibesparelser over tid end at fortsætte med olie.

Hvis du bruger en kedel til opvarmning af dit hjem, kan det være svært at få omkostningerne ved at skifte til en varmepumpe ind igen. Kedler er normalt ret effektive og pålidelige, så medmindre du er på udkig efter flere komfortfunktioner (f.eks. zoneinddeling eller fugtighedsstyring), vil du måske ikke se den store forskel i energibesparelser, når du skifter.

Som du kan se, er der ikke noget universelt svar, når du skal beslutte, om du skal vælge en varmepumpe som opvarmningskilde i dit hjem. Når du vejer alle faktorer sammen – herunder omkostninger, effektivitet, komfortniveau og besparelser på lang sigt – kan du beslutte, om det er det rette valg i din situation.

More articles