Kender du pandekagedag?

14 March 2019 admin

editorial

Du vidste det måske ikke, men i dag er det altså international pandekagedag. Dagen er en gammel kristen tradition, men kristen eller ej, er det en vildt god undskyldning for at spise pandekager til aftensmad på en tirsdag!

Hvis du er vild med pandekager, er dagen i dag lige noget for dig – det er nemlig international pandekagedag.

Gennem årene har internationale mærkedage som Valentinsdag og Halloween fundet vej til Danmark. Og hvem ved – måske er endnu en ved at bide sig fast.

I hvert fald er det i dag – tirsdag d. 9. februar – international pandekagedag, og det betyder selvfølgelig, at du med rette kan mæske dig i en stor stak varme pandekager.

Pandekagedagen er en gammel, kristen tradition. I gamle dage skulle de kristne nemlig faste i 40 dage op til påsken. I den periode måtte man hverken spise søde sager, æg, hvidt mel eller mælk. Derfor skulle disse råvarer spises op – og så lavede man pandekager i lange baner.

 

Historien bag pandekagedagen

Selvom den internationale pandekagedag i dag mest er en undskyldning for at mæske sig i stakkevis af lune pandekager, så gemmer der sig en gammel kristen tradition bad mærkedagen.

Da kristendommen var på sit højeste i Danmark, skulle de kristne faste i 40 dage op til påsken. Under denne faste måtte man ikke spise søde sager.

Derfor skulle der dagen efter fastelavnsmandag, hvide tirsdag, laves pandekager, så man fik brugt alt det hvide mel, mælk og æg, som man ikke måtte spise under fasten.

Den internationale pandekagedag kommer igen hvert år, men falder på forskellige datoer, da den følger påsken.

 

Verdens nemmeste pandekager

Min mor bruger verdens nemmeste opskrift på pandekager, som jeg fra en foruroligende tidlig alder lærte udenad. Hvis du leder efter en helt simpel og billig basic pandekage, kan jeg ikke komme med noget bedre bud end denne opskrift.

Du skal bruge:

  • 125 g mel
  • 3 dl mælk
  • 2 æg
  • Lidt salt

Det hele piskes sammen, ikke alt for skummende, og hældes i tyndt lag på en forvarmet pande, enten med smør, olie eller ingenting hvis man er lidt fedt-forskrækket. 

More articles