Det vidste du ikke om Kay Bojesen

23 April 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

I denne artikel vil vi gøre dig lidt klogere på danskeren Kay Bojesen, som de fleste danskere nok kender per navn.

Det gælder for det første ved, at de fleste associerer ham med eksklusivt og flot design.

Faktisk tænker langt de fleste på den genkendelige abe af træ, som også bliver kaldt en Kay Bojesen-abe, og som er noget af det mest fremtrædende og genkendeligt design fra dansk arv, som ofte bliver fremhævet i udlandet, når snakken falder på Kay Bojesen.

Men hvor godt kender du ham egentlig? Det kan du teste dig selv med i denne artikel.

For det første tror mange fejlagtigt, at hans fornavn er Kaj. Det er sådan set også, men det staves Kay og udtales som “Kaj”.

Selvom det er en stor anerkendelse at blive associeret med de berømte abekatte, som kan koste en del at erhverve, så vil de fleste mennesker nok nødigt have, at andre mennesker tænker på en abe, når man snakker om dem.

Hvis du vil forestille dig, hvordan kay bojesen så ud, så kan man med lidt god vilje godt sammenligne ham udseendemæssigt med den tidligere engelske premierminister Winston Churchill. Ham kan mange mennesker godt huske, hvordan så ud.

Kay Bojesen blev født i København i år 1886 og døde nord for København i 1958. Ergo blev han 72 år gammel.

Udover at være designer så var Kay Bojesen også sølvsmed, men han blev faktisk udlært i købmandslære i Store Heddinge i det sydøslige Sjælland, hvor han tog sin eksamen i 1906.

Senere bragte hans veje ham via lære hos Georg Jensen, og Bojesen havde også sin tid i både Tyskland og Paris, før han altså kom hjem til Danmark og gik bort.

Han blev endeligt begravet på Hørsholm Kirkegård, og i dag er det Rosendahl Design Group, som ejer rettighederne til at producere blandt andet de legendariske aber.

More articles