Hvordan ved man om éns pårørende er alkoholiker?
Hvis du har en mistanke om at en af dine venner et et medlem af din familie har et problem med alkohol er det en god idé at være opmærksom på tegnene. Der går sjældent røg af en brand uden at der er ild. Og når tvivlen begynder at nage vil det typisk skyldes at du opfatter ændringer i adfærd eller personlighed som kan indikere et problematisk forhold til afhængighedsskabende substanser.
Du bør holde øje med din ven eller slægtnings opførsel til fester. Skal der rigtig meget indenbords rigtig hurtigt, og har vedkommende det med at blive overdrevet beruset, er der noget der kan tyde på at han eller hun har et alkohol problem.
Er der tale om en af dine kolleger, som ellers plejede at være mødestabil men nu hyppigt kommer for sent på arbejde eller sygemelder sig, bør du også være på vagt. Og hvis du ofte synes at vedkommende lyder snøvlet eller usammenhængende hvis du ringer uanmeldt er der god grund til at råbe vagt i gevær.
Hvordan motiverer jeg min alkoholiserede pårørende til at gå i behandling?
Det kan være endog særdeles vanskeligt at overtale en misbrugsramt person til at tage imod behandling. Er vedkommende dybt inde i sin afhængighed – måske efter flere år med et overforbrug af alkohol – vil vedkommende have svært ved at erkende at han eller hun har et problem.
Den mest effektive måde hvorpå man kan overbevise en alkoholiker om at en behandling er på sin plads er ved det der kaldes en intervention hvor alle berørte parter samles og enes om at fortælle den misbrugsramte om deres oplevelse af vedkommende. Så vil det være lettere at overtale vedkommende til at rete op på sit liv.
Hvis du vil have rådgivning angående tilrettelæggelse af en intervention med efterfølgende behandlings forløb og alkoholafvænning kan du altid kontakt Behandlingscenter Stien via centerets hjemmeside på https://behandlingscenter-stien.dk/alkoholbehandling/.