Dette indlæg er finansieret indlæg og indeholder promoverede hjemmesidehenvisninger.

Hørelsen er blandt de vigtigste sanser, når det handler om at mediere kontakt mellem mennesker. Hver dag udsættes vi for et høj antal sanseindtryk – mange af dem er lyde, som vi måske ikke lægger mærke til, men som er med til at forme vort indtryk af omverdenen, idet vi fortolker enhver lyd, der rammer vore øren. Det kan være vore kæres stemmer, lyde fra biler, fuglesang eller musik. Samtlige lyde hjælper os til at placere os i verden, og påvirker samtidig vort humør og sindstilstand.

Mange mennesker ville, hvis de selv kunne vælge, hellere miste hørelsen end synet. De fleste overser helt og aldeles det faktum, at hørelsen er den eneste sans, som gør, at vi kan orientere os rumligt. Øjnene kan kun se fremad, hvor ørerne kan opfange lyd fra nær og fjerne, og afstandsbedømme i forhold til lydens styrke og tryk.

Bevar din hørelse – beskyt dine ører

Din hørelse kan ikke regenereres, når først den er tabt. Dette er et meget sørgeligt faktum – du kan selvfølgelig få vældig avancerede høreapparater, men de vil aldrig kunne erstatte den ægte vare. Derfor er det utroligt vigtigt, at du beskytter dine ører mod varigt høretab som følge af udsættelse for støj eller høje lyde. Dette kan du gøre ved for eksempel at anvende høreværn, når du er til koncert eller hvis du til daglig arbejder med støjende maskineri.

Har du mistanke om, at du har pådraget dig skader på din hørelse – for eksempel i form af nedsat hørelse eller tinnitus på eteller begge øren – er det en god idé at kontakte et hørecenter med henblik på en høretest. En høretest foretages med et såkaldt audiometer, som måler, om du har mistet hørelsen i et eller flere frekvensområder. Er du bosat i Århus-området, kan du kontakte Din Hørelse Hørecenter i Århus og her få foretaget en gratis test af din hørelse.